Waarom Jachthaven Marnemoende deelneemt aan de Groene Wimpel

Foto Marnemoendemaandag 19 augustus 2024 15:43

Een interview met Jan Kromwijk van Jachthaven Marnemoende over wat zijn ervaring is met de Groene Wimpel.

1. Wat was de belangrijkste reden om deel te nemen aan de Groene Wimpel?

"In 2013 samen met 8 andere Blauwe Vlag deelnemers het programma Groene Wimpel gestart, onder begeleiding van Pieter Galeman en Erik van Dijk. Geïnspireerd door de maatregelen van de Green Key."

2. Welke specifieke milieuvriendelijke maatregelen zijn genomen in de jachthaven sinds de deelname aan de Groene Wimpel?

"Opvang hemelwater van de daken van de loodsen om boten mee schoon te spuiten, 900 zonnepanelen geïnstalleerd, waterbesparende maatregelen genomen in sanitairgebouw, waterloze urinoirs geïnstalleerd, extra scheiding van afvalstroom, elektrisch aangedreven sloepen ingezet in de verhuur en een drijvend huisje (Dobberhuisje) ontwikkeld, welke off grid kan functioneren."

3. Welke voordelen heeft deelname aan de Groene Wimpel tot nu toe opgeleverd?

"Het heeft de jachthaven meer uitdagingen gegeven, de maatregelen zijn allemaal duurzaam, zeker in kostenefficiëntie. Marnemoende onderscheidt zich met de Groene Wimpel en behoort tot de top van de jachthavens in Nederland. Je bent ook meer bezig met de verbruiksgegevens van gas, elektra en water."

4. Hoe hebben klanten gereageerd op deelname aan de Groene Wimpel?

"De vaste ligplaatshouders zijn trots dat Marnemoende een Blauwe Vlag met Groene Wimpel is."

5. Heeft deelname aan de Groene Wimpel invloed gehad op bedrijfsresultaten, zoals kostenbesparing of klanttevredenheid?

"De maatregelen die wij nemen voor de Groene Wimpel, moeten duurzaam zijn, en mede bijdragen aan kostenbesparing. Klanttevredenheid neemt in onze situatie maar weinig toe door de Groene Wimpel, maar misschien moeten we meer onze genomen maatregelen communiceren."

6. Wat zijn plannen voor verdere verduurzaming van Jachthaven Marnemoende in de toekomst?

"We gaan hopelijk komende winter een nieuw sanitairgebouw plaatsen. Daarin willen we veel duurzaamheidsmaatregelen nemen. Opwarming douchewater door zonneboiler, opwarming van gebouw door met een  warmtepomp warmte te halen uit de 12 meter diepe waterplas van de jachthaven, toiletten spoelen met water uit de plas van de jachthaven. Ook gaan we accu's plaatsen met een opslagcapaciteit ter grootte van ongeveer ons nachtverbruik. Deze worden opgeladen wanneer in de middag de zonnepanelen meer stroom produceren dan wat op dat moment verbruikt wordt."

7. Is deelname aan de Groene Wimpel aan te bevelen aan andere jachthavens? Waarom wel of niet?

"Ja. Je bent veel bewuster aan het ondernemen, veel meer gericht op vernieuwingen in en buiten de sector. Het samenwerken met andere groene wimpel jachthavens werkt stimulerend. En uiteindelijk zijn de maatregelen die je neemt kosten besparend."

« Terug

Reacties op 'Waarom Jachthaven Marnemoende deelneemt aan de Groene Wimpel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Laatste nieuws Blauwe Vlag

Waarom Jachthaven Marnemoende deelneemt aan de Groene Wimpel

Foto Marnemoendemaandag 19 augustus 2024 15:43 Een interview met Jan Kromwijk van Jachthaven Marnemoende over wat zijn ervaring is met de Groene Wimpel. lees verder

Blauwe Vlag seizoen 2024 is van start!

MEDIA_24B2940dinsdag 11 juni 2024 09:21  Een mijlpaal voor kwaliteit in Nederlandse jachthavens en stranden: dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de prestigieuze Blauwe Vlag ontvangen, waarvan 143 havens, 50 stranden en 7 ... lees verder

Circulair AAN! | begeleidingstraject voor bedrijven in Friesland om te verduurzamen

TAF frieslandwoensdag 27 september 2023 11:45 Duurzaamheid is geen bestemming, maar een reis. Ga mee op reis en ontdek hoe jouw bedrijf in de Friese gastvrijheidssector kan floreren in een wereld die vraagt om verandering! Wil jij samen met ... lees verder