De challenge
De Party- en Eventcatering Challenge 2024 is georganiseerd door ONCE (Officieel Netwerk Catering Events), Wastewatchers en Samen Tegen Voedselverspilling.
De challenge liep van februari tot juli, waarbij party-cateraars als start in een kick-off gesprek op locatie uitleg en materialen voor de challenge ontvingen. Ook kozen zij bij het begin een aantal focusproducten waarvan zij de voedselverspilling in beeld wilden brengen. Onder de gekozen producten zijn vis en vlees van het buffet of de derving van lunchbijeenkomsten.
Daarna volgde een periode van het meten van weggegooid voedsel (meten = weten), bijgehouden in een online tool van Wastewatchers. Deelnemers werden door Wastewatchers ondersteund bij het verminderen van de verspilling met praktische tips.
Iedere deelnemer kon online de eigen resultaten, zoals verspilling per gast en gerealiseerde reductie online inzien.
Resultaten
Er zijn in totaal 37 events gemonitord waarbij 6.403 gasten aanwezig waren, wat werd verzorgd door 7 cateraars. Samen is er 490 kilo voedselafval gemeten met een totale waarde van ongeveer €3.515,-.
Tijdens de challenge is gebleken dat het mogelijk is om in korte tijd al een reductie van 10% minder voedselverspilling te behalen. Dit is een mooie prestatie aangezien in de partycatering met banqueting en offertes wordt gewerkt en het dus niet altijd mogelijk is direct veranderingen door te voeren.
Best practices
Het deelnemen aan de challenge heeft een aantal zeer waardevolle leerzame lessen opgeleverd, waar de partycateringsector mee aan de slag kan. Zie hier:
- "Je ziet het pas, wanneer je het ziet.” Meerdere deelnemers hadden pas echt door hoeveel er verspild werd toen ze het gingen meten.
- "Betrek je opdrachtgever.” Een deelnemer gaf aan dat er veel winst behaald werd door de opdrachtgever bij de resultaten te betrekken. De opdrachtgever stond erop één specifiek gerecht te serveren, dat toevallig veel verspild werd – soms tot wel 90%. Door dit bespreekbaar te maken, werd de verspilling aanzienlijk verminderd, de productmix effectiever en de opdrachtgever meer tevreden.
- "Tops & Flops.” Partycateraars hebben vaak minder inzicht in welke gerechten goed scoren en welke niet. Het meten van voedselverspilling maakt dit inzichtelijk.
- "Money talks.” In de partycatering is de link met geld minder direct dan bij reguliere restaurants. Offertes worden digitaal verstuurd en betaling gebeurt achteraf per factuur. Keukenteams leveren eten, maar zijn zich vaak niet bewust van de waarde, wat voedselverspilling in de hand werkt. De challenge maakte food waste tastbaar en koppelde er een prijskaartje aan.
- "Ken je gast." Wie komt er eigenlijk? Door AVG-regelgeving mogen cateraars weinig vragen over de gasten, waardoor het aanbod soms niet goed aansluit op de vraag. Een deelnemer experimenteerde met een andere benaming voor het banquetingboek, waardoor er aan de voorkant beter geprofileerd kon worden op het type gast. Dit bleek ook een effectieve graadmeter om ‘no-shows’ te voorkomen.
Momenteel wordt er gekeken naar het vervolg van Party- en Eventcatering Challenge in 2025, want deze resultaten smaken naar meer!
Wil je contact opnemen over deze challenge, stuur een mail naar: anneloes@samentegenvoedselverspilling.nl
Wastewatchers is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling
Van: Resultaten Party- en Eventcatering Challenge 2024 zijn bekend | Samen Tegen Voedselverspilling